Sposób przygotowania:
Chlebek morelowo - pistacjowy na mące chlebowej1.
Wsypać do miski mąkę chlebową.
2.
Dosypać słonecznik łuskany, orzeszki pistacjowe oraz pokrojone na mniejsze części morele, wymieszać.
3.
Dosypać nasiona chia i ponownie wymieszać.
4.
Wsypać cukier kryształ i znowu wymieszać.
5.
Dosypać sól morską jodowaną, wymieszać łyżką.
6.
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników.
7.
Na końcu wlać letnią wodę.
8.
Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki łyżką drewnianą.
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
9.
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na 15 minut.
10.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C i piec przez 25 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 30 minut.
11.
Wystudzić na kratce.
12.
Smacznego !