Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 327]

Chlebek morelowo - pistacjowy na mące chlebowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczny chlebek z dodatkiem suszonych moreli oraz orzeszków pistacjowych. Polecam na śniadanko z dodatkiem świeżego masełka lub nabiału.

Chlebek morelowo - pistacjowy na mące chlebowej

Składniki:

Chlebek morelowo - pistacjowy na mące chlebowej

 

  • 1 kg mąki pszennej chlebowej typ 1050
  • 100 g słonecznika łuskanego
  • 200 g moreli suszonych
  • 50 g pistacji łuskanych
  • 2 łyżki chia
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 1 łyżka soli morskiej jodowanej
  • 42 g świeżych drożdży
  • 1 litr letniej wody

Sposób przygotowania:

Chlebek morelowo - pistacjowy na mące chlebowej

1.

Chlebek morelowo - pistacjowy na mące chlebowej
Wsypanie do miski mąki pszennej chlebowej

Wsypać do miski mąkę chlebową.

2.

Chlebek morelowo - pistacjowy na mące chlebowej
Dosypanie słonecznika, orzeszków pistacjowych oraz moreli

Dosypać słonecznik łuskany, orzeszki pistacjowe oraz pokrojone na mniejsze części morele, wymieszać.

3.

Chlebek morelowo - pistacjowy na mące chlebowej
Dosypanie nasion chia i ponowne wymieszanie

Dosypać nasiona chia i ponownie wymieszać.

4.

Chlebek morelowo - pistacjowy na mące chlebowej
Wsypanie cukru kryształu i ponowne wymieszanie

Wsypać cukier kryształ i znowu wymieszać.

5.

Chlebek morelowo - pistacjowy na mące chlebowej
Dosypanie soli morskiej jodowanej

Dosypać sól morską jodowaną, wymieszać łyżką.

6.

Chlebek morelowo - pistacjowy na mące chlebowej

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników.

7.

Chlebek morelowo - pistacjowy na mące chlebowej

Na końcu wlać letnią wodę.

8.

Chlebek morelowo - pistacjowy na mące chlebowej

Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki łyżką drewnianą.

Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.

9.

Chlebek morelowo - pistacjowy na mące chlebowej

Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na 15 minut.

10.

Chlebek morelowo - pistacjowy na mące chlebowej

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C i piec przez 25 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 30 minut.

11.

Chlebek morelowo - pistacjowy na mące chlebowej

Wystudzić na kratce.

12.

Chlebek morelowo - pistacjowy na mące chlebowej

Smacznego !


Tagi:

pieczywo chleb