Sposób przygotowania:
Chlebek z całego serca
Jak sama nazwa wskazuje jest to „Chlebek z całego serca”. Został upieczony przeze mnie na licytację, a pieniądze zostały przeznaczone dla Fundacji na szczytny cel. Przygotowałam jak zawsze mąkę krupczatkę, mąkę graham oraz mąkę orkiszową.
Przesiałam je przez sito do miski, a potem ze sobą zmieszałam. Ziarna takie jak: słonecznik, siemię lniane oraz biały sezam uprażyłam na suchej patelni, a potem ciepłe wsypałam do miski z mąkami. Dalej dosypałam sól i cukier, za każdym razem mieszałam.
Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do reszty składników. Maślankę, która była w temperaturze pokojowej wlałam do całości i wszystko dokładnie wymieszałam łyżką drewnianą.
Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 20 minut. Po upływie tego czasu „odgazowałam” ciasto i przełożyłam do foremki silikonowej, która była w kształcie serca.
Wierzch ciasta chlebowego udekorowałam pestkami dyni i posypałam czarnym sezamem. Pozostawiłam jeszcze na 15 minut. W tym czasie nagrzałam piekarnik, a gdy osiągnął temperaturę 210 stopni C to wstawiłam foremkę z ciastem i piekłam przez 15 minut.
Po upływie tego czasu zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni C i piekłam jeszcze chlebek przez 30 minut. Gorący chlebek wystudziłam na kratce z piekarnika. Smacznego !
Przesiałam je przez sito do miski, a potem ze sobą zmieszałam. Ziarna takie jak: słonecznik, siemię lniane oraz biały sezam uprażyłam na suchej patelni, a potem ciepłe wsypałam do miski z mąkami. Dalej dosypałam sól i cukier, za każdym razem mieszałam.
Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do reszty składników. Maślankę, która była w temperaturze pokojowej wlałam do całości i wszystko dokładnie wymieszałam łyżką drewnianą.
Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 20 minut. Po upływie tego czasu „odgazowałam” ciasto i przełożyłam do foremki silikonowej, która była w kształcie serca.
Wierzch ciasta chlebowego udekorowałam pestkami dyni i posypałam czarnym sezamem. Pozostawiłam jeszcze na 15 minut. W tym czasie nagrzałam piekarnik, a gdy osiągnął temperaturę 210 stopni C to wstawiłam foremkę z ciastem i piekłam przez 15 minut.
Po upływie tego czasu zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni C i piekłam jeszcze chlebek przez 30 minut. Gorący chlebek wystudziłam na kratce z piekarnika. Smacznego !