Sposób przygotowania:
Wielkanocne chlebki do święconki
Składniki zaczynu łączymy ze sobą ,dokładnie mieszamy. Pozostawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Do przyrządzonego zaczynu dodajemy pozostałe składniki - oprócz masła. Wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy jeszcze przez chwilę.
Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie formujemy małe chlebki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nożem nacinamy chlebki i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
Chlebki smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Upieczone chlebki przekładamy na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie formujemy małe chlebki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nożem nacinamy chlebki i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
Chlebki smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Upieczone chlebki przekładamy na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia.
lukrowanepierniczki