bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Wielkanocne chlebki do święconki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Zawszę na święta wielkanocne piekę takie małe chlebki do koszyczka. Są bardzo smaczne i mięciutkie. Polecam nie tylko od święta!

Wielkanocne chlebki do święconki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wielkanocne chlebki do święconki

Zaczyn:

Ciasto właściwe:

  • Cały zaczyn
  • 250 gram mąki pszennej typ 550
  • 50 ml letniej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 30 gram mleka w proszku
  • 15 gram roztopionego masła

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Wielkanocne chlebki do święconki
Składniki zaczynu łączymy ze sobą ,dokładnie mieszamy. Pozostawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Do przyrządzonego zaczynu dodajemy pozostałe składniki - oprócz masła. Wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy jeszcze przez chwilę.

Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie formujemy małe chlebki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nożem nacinamy chlebki i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.

Chlebki smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Upieczone chlebki przekładamy na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia.
Wielkanocne chlebki do święconki
Chlebki są bardzo smaczne ,bez polepszaczy .
Wielkanocne chlebki do święconki
Piekę ich więcej i dzielę się z rodziną .