Sposób przygotowania:
Chlebek rodzynkowo - żurawinowy z chia1.
Wsypać do miski mąkę pszenną i żytnia pełnoziarnistą, wymieszać.
2.
Dosypać słonecznik, rodzynki, żurawinę, chia oraz płatki i znowu wymieszać.
3.
Wsypać cukier kryształ, za każdym razem mieszać.
4.
Dosypać sól kuchenną i znowu wymieszać łyżką drewnianą.
5.
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, wymieszać.
6.
Na końcu wlać letnią wodę.
7.
Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
8.
Po tym czasie ciasto "odgazować" i przełożyć do silikonowych foremek. Pozostawić jeszcze na około 15 minut.
9.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.
Wystudzić na kratce.
11.
Smacznego !