Sposób przygotowania:
Chlebek na drożdżach
Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z solą oraz cukrem, drożdże rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody i razem z pozostałą wodą dodać do mąki, zagnieśc ciasto ja robię to przy pomocy robota i wyrabiam około 5 min. Ciasto po wyrobieniu posypać po wierzchu niewielką ilością mąki i odstawić do wyrośnięcia. Stolnicę posypać mąką ja do tego użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej na stolnicę wyłożyć wyrośnięte ciasto i podzielić na pół i po uformowaniu bochenka przełożyć do uszykowanych dwóch foremek po wierzchu posmarować zimną wodą i delikatnie posypać mąką ja też posypałam pełnoziarnistą, jeszcze raz odstawić na 40 minut.Piec w temp. 210 st przez 10 minut, następnie zmniejszyć do 180 st i piec kolejne 50-60 minut to zależy od naszych foremek i piekarnika ja piekłam 50 minut, następnie wyjąć z foremek i wystudzić.