Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chlebek od serca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Plecione chlebki w kształcie serca.

Chlebek od serca Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chlebek od serca

 

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/2 szklanki mąki żytniej
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki oleju
  • 40g świeżych drożdży
  • białko do posmarowania wierzchu chlebków

Sposób przygotowania:

Chlebek od serca
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, zostawić do wyrośnięcia. Wszystkie rodzaje mąki wymieszać razem z solą. Do mąki wlać olej i rozczyn drożdżowy, zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz zagnieść. Z ciasta odrywać małe kawałki, robić z nich wałeczki. Brać po 3 takie wałeczki, spleść je w warkocz, uformować serce, kłaść na wysmarowaną blachę, odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch chlebków posmarować białkiem. Piec w 180 stopniach przez pół godziny.
Chlebek od serca
Ciasto zagniecione z wszystkich rodzajów mąki, soli, oleju i rozczynu drożdżowego.
Chlebek od serca
Splecione wałeczki z ciasta uformowane w kształt serca.