marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Chlebek orkiszowy z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Zrobić zaczyn, odstawić na 15 min.Dodać pozostałe produkty wyrabiać,zagnieść.Odstawić na 1,5 h.Piec 30 m.

Chlebek orkiszowy z  migdałami

Składniki:

Chlebek orkiszowy z migdałami

 

  • 400 g.mąki orkiszowej,
  • 10 dag.drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • 1/2 szklanki letniej wody lub serwatki,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 50 g. migdałów łuskanych lub ze skórką,
  • sól morska,
  • 1-2 łyżki oleju do blachy lub foremek cwibakowych.

Sposób przygotowania:

Chlebek orkiszowy z migdałami
Drożdże rozgnieść widelcem w misce, zasypać łyżeczką cukru, zalać letnią wodą lub serwatką. Odstawić na kwadrans, a w tym czasie sparzyć migdały wrzątkiem, osączyć, usunąć skórki z nich i lekko obturlać w soli morskiej. Do zaczynu dodać mąkę, oliwę i migdały. Wyrabiać i zagnieść. Odstawić miskę z ciastem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ponad godzinę. Piekarnik nagrzać do 220 st. C, foremki cwibakowe natrzeć lekko olejem, wyłożyć do nich ciasto podzielone na pół lub też do jednej prostokątnej blachy. Wstawić do piekarnika na 30 min. lub nieco dłużej. Po upieczeniu wyjąć i po lekkim ostudzeniu kroić na kromki.

Tagi:

chleb pieczywo