nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Pełnoziarnisty chlebek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zdrowy chlebek z pełnoziarnistej mąki, a'la graham

Pełnoziarnisty chlebek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pełnoziarnisty chlebek

 

Sposób przygotowania:

Pełnoziarnisty chlebek
Mąkę wsypujemy do miski. Mieszamy z solą, drożdżami i słonecznikiem. Dolewamy mleka i ugniatamy ciasto. Formujemy kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Przekładamy do formy do wyrośnięcia i odstawiamy jeszcze w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy siemieniem. Pieczemy 20-30 minut w 230 stopniach. I wyciągamy pachnący chlebek.
Pełnoziarnisty chlebek
Mąkę, sól, drożdże i słonecznik dajemy do miski i mieszamy składniki
Pełnoziarnisty chlebek
Formujemy "bochenek" i odstawiamy do wyrośnięcia
Pełnoziarnisty chlebek
Przekładmy do formy i odstawiamy jeszcze do wyrośniecia, smarujemy mlekiem i posypujemy siemieniem

Tagi:

chleb pieczywo