agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Chlebek razowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny swojski chlebek bez konserwantów.

Chlebek razowy

Składniki:

Chlebek razowy

 

  • drożdże 10 dkg
  • cukier 2 łyżki
  • sól 2 łyżeczki
  • olej 8 łyżek
  • mąka pszenna 1 kg
  • otręby pszenne 1 szklanka
  • woda 0,5 litra

Sposób przygotowania:

Chlebek razowy
Przygotować wszystkie składniki na chleb. Drożdże należy rozetrzeć z cukrem, następnie dodać letnią wodę, sól, olej, mąkę i otręby i całość dobrze wyrobić.Ciasto powinno być miękkie i delikatne. Następnie oprószyć mąką, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie należy powtórnie wyrobić i włożyć ciasto do wysmarowanej olejem foremki keksówki. Pozostawiamy ciasto w foremce do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego na około 200- 210 stopni C piekarnika i piec około 30-40 minut.