Sposób przygotowania:
Chlebek domowy pszenno - orkiszowy1.
Do miski wsypać mąkę pszenną i orkiszową, wymieszać łyżką.
2.
Dosypać słonecznik, ostropest, płatki owsiane, sezam czarny i ziarna chia, ponownie wymieszać.
3.
Dosypać cukier biały, znowu wymieszać.
4.
Wsypać sól kuchenną, za każdym razem mieszać łyżką.
5.
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do całości.
6.
Wlać letnią wodę do miski.
7.
Dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas około 30 minut.
8.
Po upływie tego czasu ciasto "odgazować", przełożyć do silikonowych foremek i ponownie pozostawić w ciepłym miejscu na czas 15 minut.
9.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 240 stopni C na czas 15 minut.
Potem zmniejszyć temperaturę do 210 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.
Wystudzić na kratce.
11.
Smacznego !