Sposób przygotowania:
Maślankowy chlebek z chia1.
Wsypać do miski mąkę krupczatkę, pszenną oraz orkiszową, wymieszać.
2.
Dosypać słonecznik, chia, rodzynki i żurawinę, znowu wymieszać.
3.
Wsypać cukier biały i ponownie wymieszać łyżką.
4.
Wsypać sól kuchenną, za każdym razem mieszać.
5.
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, wymieszać.
6.
Wymieszać maślankę z letnią wodą, wlać do miski.
7.
Bardzo dokładnie wymieszać łyżką drewnianą i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu w celu wyrośnięcia.
8.
Po upływie tego czasu ciasto "odgazować", przełożyć do silikonowych foremek i pozostawić jeszcze na czas 15 minut.
9.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C na czas 15 minut.
Potem zmniejszyć temperaturę do 210 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.
Wystudzić chlebki na kratce.
11.
Smacznego !