Sposób przygotowania:
Chlebek sojowo - słonecznikowy
Wsypujemy do miski mąkę krupczatkę. Dosypujemy mąkę orkiszową. Słonecznik prażymy na suchej patelni i wsypujemy do miski, mieszamy. Dodajemy soję ugotowaną i wcześniej namoczoną ( U mnie soja moczyła się całą noc. Aby uzyskać całą szklankę, należy wcześniej namoczyć 1/3 szklanki ) i ponownie mieszamy. Wsypujemy sól i znowu mieszamy.
Dodajemy cukier trzcinowy, mieszamy. Świeże drożdże kruszymy w palcach na mniejsze części i razem wszystko mieszamy łyżką drewnianą. Dolewamy letnią wodę. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Ciasto "odgazowujemy", przekładamy do dwóch foremek silikonowych i pozostawiamy jeszcze na 15 minut. Wstawiamy chlebki do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy jeszcze przez 35 minut.
Smacznego !
Dodajemy cukier trzcinowy, mieszamy. Świeże drożdże kruszymy w palcach na mniejsze części i razem wszystko mieszamy łyżką drewnianą. Dolewamy letnią wodę. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Ciasto "odgazowujemy", przekładamy do dwóch foremek silikonowych i pozostawiamy jeszcze na 15 minut. Wstawiamy chlebki do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy jeszcze przez 35 minut.
Smacznego !
