Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Chlebek sojowo - słonecznikowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię piec chlebki z różnymi dodatkami. Tym razem jest to soja i słonecznik. Staram się za każdym razem urozmaicać chleb rozmaitymi ziarnami :-)

Chlebek sojowo - słonecznikowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chlebek sojowo - słonecznikowy

 

  • 400 g mąki krupczatki
  • 100 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 1 szklanka soi ugotowanej
  • 150 g słonecznika łuskanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 20 g drożdży świeżych
  • 500 ml wody letniej

Sposób przygotowania:

Chlebek sojowo - słonecznikowy
Wsypujemy do miski mąkę krupczatkę. Dosypujemy mąkę orkiszową. Słonecznik prażymy na suchej patelni i wsypujemy do miski, mieszamy. Dodajemy soję ugotowaną i wcześniej namoczoną ( U mnie soja moczyła się całą noc. Aby uzyskać całą szklankę, należy wcześniej namoczyć 1/3 szklanki ) i ponownie mieszamy. Wsypujemy sól i znowu mieszamy.

Dodajemy cukier trzcinowy, mieszamy. Świeże drożdże kruszymy w palcach na mniejsze części i razem wszystko mieszamy łyżką drewnianą. Dolewamy letnią wodę. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

Ciasto "odgazowujemy", przekładamy do dwóch foremek silikonowych i pozostawiamy jeszcze na 15 minut. Wstawiamy chlebki do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy jeszcze przez 35 minut.

Smacznego ! 
Chlebek sojowo - słonecznikowy
Widok chlebków pieczonych w piekarniku w formach silikonowych

Tagi:

pieczywo chleb