Sposób przygotowania:
Chleb słonecznikowy z prażoną cebulką
Zakwas wymieszać z wodą, drożdżami i cukrem oraz olejem. Potem wsypać obie mąki, sól, dodać słonecznik, otręby i prażoną cebulkę i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką, zakryć miskę z ciastem ściereczką i wstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podrośnie ponownie ciasto chlebowe wyrobić. Foremki keksowe wysmarować olejem i wysypać otrębami. Ciasto rozdzielić na dwie części i ułożyć je w foremkach. Wilgotnymi dłońmi wyrównać powierzchnię i posypać z wierzchu słonecznikiem. Tak przygotowane ciasto zostawić do wyrośnięcia. Zakwas potrzebuje czasu więc wyrastanie będzie trwało zdecydowanie dłużej niż na drożdżach. Wyrośnięte ciasto wstawić z foremkami do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec bochenki 45 minut. Po upieczeniu wyjąć chleby na kratkę i wystudzić. podawać najlepiej z samym masłem.