jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

CHLEB-słonecznikowe słoneczko

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Chlebek swoim kolorem i kształtem nawiązuje do słonka. Tak jak wszyscy chyba lubimy słoneczną pogodę, tak jestem pewna, że smak tego pieczywa także przypadnie Wam do gustu.

CHLEB-słonecznikowe słoneczko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

CHLEB-słonecznikowe słoneczko

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki orkiszowej (Melvit),
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650,
  • 3/4 szklanki puree z dyni (dość gęste),
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • spora garść słonecznika,
  • 2-3 łyżki oleju z pestek dyni,
  • ok 1 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • 40 gram świeżych drożdży,
  • słonecznik do posypania chleba
  • woda do posmarowania chleba

 

Sposób przygotowania:

CHLEB-słonecznikowe słoneczko
W szklance wody rozpuszczamy drożdże, cukier trzcinowy oraz około 3 łyżki mąki. Otrzymany w ten sposób rozczyn odstawiamy do podrośnięcia. Miedzy czasie mieszamy ze sobą mąkę orkiszową, pszenną, sól, olej oraz puree z dyni. Wyrośnięty rozczynu dodajemy do przygotowanych składników. Ciasto chlebowe zagniatamy około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy sporą garść pestek słonecznika. Ponownie zagniatamy całość, by pestki równomiernie się połączyły. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości (na około 50 minut). Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Formujemy wałek, który następnie łączymy końcami, tak aby powstało koło. Ciasto przekładamy na przygotowaną dużą blaszkę. Boki nacinamy nożycami i delikatnie przekręcamy. Wierzch smarujemy wodą. Całość posypujemy słonecznikiem. Chlebek odstawiamy na kilka minut do podrośnięcia (około 15). Następnie pieczemy go około 50 minut w 180˚C. Gotowe słoneczko wyjmujemy i studzimy na kratce.
CHLEB-słonecznikowe słoneczko
Do sypkich składników i dyni dodajemy wyrośnięty rozczyn
CHLEB-słonecznikowe słoneczko
Do zagniecionego ciasta pod koniec dodajemy słonecznik
CHLEB-słonecznikowe słoneczko
Gotowe ciasto pozostawiamy do podrośnięcia
CHLEB-słonecznikowe słoneczko
Z ciasta formujemy rulon, zwijamy go , nacinamy promienie

Tagi:

dynia chleb puree