Sposób przygotowania:
CHLEB-słonecznikowe słoneczko
W szklance wody rozpuszczamy drożdże, cukier trzcinowy oraz około 3 łyżki mąki. Otrzymany w ten sposób rozczyn odstawiamy do podrośnięcia. Miedzy czasie mieszamy ze sobą mąkę orkiszową, pszenną, sól, olej oraz puree z dyni. Wyrośnięty rozczynu dodajemy do przygotowanych składników. Ciasto chlebowe zagniatamy około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy sporą garść pestek słonecznika. Ponownie zagniatamy całość, by pestki równomiernie się połączyły. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości (na około 50 minut). Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Formujemy wałek, który następnie łączymy końcami, tak aby powstało koło. Ciasto przekładamy na przygotowaną dużą blaszkę. Boki nacinamy nożycami i delikatnie przekręcamy. Wierzch smarujemy wodą. Całość posypujemy słonecznikiem. Chlebek odstawiamy na kilka minut do podrośnięcia (około 15). Następnie pieczemy go około 50 minut w 180˚C. Gotowe słoneczko wyjmujemy i studzimy na kratce.
marietta