Sposób przygotowania:
Semolinowy chlebek na kwaśnym kozim mleku
Wsypujemy do miski mąkę pszenną semolinę. Dosypujemy mąkę krupczatkę. Prażymy ziarna: siemię lniane, słonecznik i orzeszki pistacjowe na suchej patelni, a następnie dodajemy do mąk. Mieszamy łyżką drewnianą. Dodajemy sól. Dodajemy miód prawdziwy, za każdym razem mieszamy. Następnie dodajemy świeże pokruszone drożdże i mieszamy. Na końcu dodajemy kwaśne kozie mleko. Wszystko mieszamy i odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przekładamy do dwóch silikonowych foremek i pozostawiamy jeszcze na 15 minut. W tym tez czasie włączamy piekarnik na 190 stopni C, aby się nagrzał.
Wstawiamy na nagrzanego piekarnika na kolejne 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy jeszcze chlebki przez 30 - 35 minut do zrumienienia.
Po tym czasie ciasto przekładamy do dwóch silikonowych foremek i pozostawiamy jeszcze na 15 minut. W tym tez czasie włączamy piekarnik na 190 stopni C, aby się nagrzał.
Wstawiamy na nagrzanego piekarnika na kolejne 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy jeszcze chlebki przez 30 - 35 minut do zrumienienia.