Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Semolinowy chlebek na kwaśnym kozim mleku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To mój kolejny eksperymentalny chlebek, tym razem na mące semolinie oraz kwaśnym kozim mleku. Muszę przyznać, że chlebek w smaku jest bardzo dobry. Najlepiej smakuje ze świeżym masełkiem.

Semolinowy chlebek na kwaśnym kozim mleku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Semolinowy chlebek na kwaśnym kozim mleku

 

Sposób przygotowania:

Semolinowy chlebek na kwaśnym kozim mleku
Wsypujemy do miski mąkę pszenną semolinę. Dosypujemy mąkę krupczatkę. Prażymy ziarna: siemię lniane, słonecznik i orzeszki pistacjowe na suchej patelni, a następnie dodajemy do mąk. Mieszamy łyżką drewnianą. Dodajemy sól. Dodajemy miód prawdziwy, za każdym razem mieszamy. Następnie dodajemy świeże pokruszone drożdże i mieszamy. Na końcu dodajemy kwaśne kozie mleko. Wszystko mieszamy i odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto przekładamy do dwóch silikonowych foremek i pozostawiamy jeszcze na 15 minut. W tym tez czasie włączamy piekarnik na 190 stopni C, aby się nagrzał.

Wstawiamy na nagrzanego piekarnika na kolejne 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy jeszcze chlebki przez 30 - 35 minut do zrumienienia.
Semolinowy chlebek na kwaśnym kozim mleku
Upieczone chlebki jeszcze w formach silikonowych
Semolinowy chlebek na kwaśnym kozim mleku
Studzenie upieczonych chlebków na kratce

Tagi:

pieczywo chleb