Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Domowy chlebek na czerwonym winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To mój kolejny eksperymentalny chlebek, tym razem pieczony na czerwonym winie. W smaku wyszedł bardzo dobry.

Domowy chlebek na czerwonym winie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowy chlebek na czerwonym winie

 

Sposób przygotowania:

Domowy chlebek na czerwonym winie
Wsypujemy do miski mąkę krupczatkę oraz mąkę kukurydzianą. Dosypujemy mąkę orkiszową. Następnie wsypujemy ziarna amarantusa i mieszamy. Dodajemy łyżeczkę soli morskiej i ponownie mieszamy. Dodajemy łyżkę miodu prawdziwego. Kruszymy świeże drożdże i ponownie mieszamy łyżką. Wlewamy czerwone wino, za każdym razem dobrze mieszamy. Na końcu wlewamy letnią wodę i znowu dobrze mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Następnie przekładamy do silikonowych foremek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy przez 15 minut, później zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C i pieczemy jeszcze przez 30 - 35 minut. Smacznego !
Domowy chlebek na czerwonym winie
Pieczenie chlebka w foremach silikonowych
Domowy chlebek na czerwonym winie
Studzenie chlebka upieczonego na kratkach

Tagi:

pieczywo chleb