Sposób przygotowania:
Domowy chlebek na czerwonym winie
Wsypujemy do miski mąkę krupczatkę oraz mąkę kukurydzianą. Dosypujemy mąkę orkiszową. Następnie wsypujemy ziarna amarantusa i mieszamy. Dodajemy łyżeczkę soli morskiej i ponownie mieszamy. Dodajemy łyżkę miodu prawdziwego. Kruszymy świeże drożdże i ponownie mieszamy łyżką. Wlewamy czerwone wino, za każdym razem dobrze mieszamy. Na końcu wlewamy letnią wodę i znowu dobrze mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Następnie przekładamy do silikonowych foremek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy przez 15 minut, później zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C i pieczemy jeszcze przez 30 - 35 minut. Smacznego !
Następnie przekładamy do silikonowych foremek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy przez 15 minut, później zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C i pieczemy jeszcze przez 30 - 35 minut. Smacznego !