Sposób przygotowania:
Chleb słonecznikowy
Mąkę mieszamy razem z solą i słonecznikiem. 3 łyżki przekładamy do kubka, dodajemy rozkruszone drożdże i wodę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże ruszyły.
Rozczyn dodajemy do mąki i razem z wodą mieszamy. Następnie zagniatamy całość, aż ciasto będzie elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Keksówkę o wymiarach 9x24 cm posmarować masłem i obsypać otrębami, przełożyć ciasto. Wierzch zwilżyć wodą i posypać słonecznikiem, lekko dociskając. Zostawić na 20 minut, by podrosło. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 30-40 minut. Pieczemy do czasu, aż chlebek lekko zbrązowieje.
Rozczyn dodajemy do mąki i razem z wodą mieszamy. Następnie zagniatamy całość, aż ciasto będzie elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Keksówkę o wymiarach 9x24 cm posmarować masłem i obsypać otrębami, przełożyć ciasto. Wierzch zwilżyć wodą i posypać słonecznikiem, lekko dociskając. Zostawić na 20 minut, by podrosło. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 30-40 minut. Pieczemy do czasu, aż chlebek lekko zbrązowieje.