Sposób przygotowania:
Chlebek wielkanocny
Zrobić rozczyn z drożdży, połowę łyżeczki cukru i podgrzanego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiąć, odsypać 1/3. Do pozostałej dodać cukier, sól, rozczyn i jajka. Ciasto drożdżowe dokładnie wyrobić tak, aby łatwo odchodziło od ręki. Wówczas dodać pokrojoną na kawałki margarynę, skórkę cytrynową i po łyżce resztę mąki. Wyrobić, dodając rodzynki. Z ciasta uformować kule, włożyć ją do posmarowanej masłem miski i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, zagnieść ponownie, ulepić bochenek. Ułożyć na blasze, udekorować migdałami, lekko wciskając je w ciasto. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Posmarować żółtkiem. Piec około 45 minut w temp. 200 stopni.