Sposób przygotowania:
Dyniowy chlebek śniadaniowy
Puree wymieszać z ciepłym mlekiem, drożdżami i cukrem, wymieszać dokładnie. Dodać roztopione masło, wsypać mąkę i sól. Zagnieść elastyczne ciasto, odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, uformować wałek (można podzielić na 3 i zapleść warkocz), włożyć do keksówki wyścielonej papierem, wyrównać. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką (składniki na kruszonkę zmiksować w rozdrabniaczu lub rozetrzeć w palcach).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 30-35 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, uformować wałek (można podzielić na 3 i zapleść warkocz), włożyć do keksówki wyścielonej papierem, wyrównać. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką (składniki na kruszonkę zmiksować w rozdrabniaczu lub rozetrzeć w palcach).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 30-35 minut.