Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Dyniowy chlebek śniadaniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Przepyszny chlebek orkiszowy w pięknym kolorze dzięki dyni. Idealny na śniadanie z masełkiem lub twarożkiem i odrobiną dżemu.

Dyniowy chlebek śniadaniowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowy chlebek śniadaniowy

 

Sposób przygotowania:

Dyniowy chlebek śniadaniowy
Puree wymieszać z ciepłym mlekiem, drożdżami i cukrem, wymieszać dokładnie. Dodać roztopione masło, wsypać mąkę i sól. Zagnieść elastyczne ciasto, odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, uformować wałek (można podzielić na 3 i zapleść warkocz), włożyć do keksówki wyścielonej papierem, wyrównać. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką (składniki na kruszonkę zmiksować w rozdrabniaczu lub rozetrzeć w palcach).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 30-35 minut.
Dyniowy chlebek śniadaniowy
W ciepłym mleku z dynią rozpuścić drożdże i cukier
Dyniowy chlebek śniadaniowy
Do dyni z rozczynem dodać roztopione masło i wymieszać,
Dyniowy chlebek śniadaniowy
dodać mąkę orkiszową i sól, zagnieść jednolite ciasto
Dyniowy chlebek śniadaniowy
Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko, uformować

Tagi:

pieczywo chleb