alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pokochałam ten chlebek za jego kolor i smak. Dodanie puree z dyni sprawia, że chleb ma piękny kolor. Czerwone punkty to owoce goji. Chleb jest bardzo delikatny a zarazem aromatyczny w smaku.

Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji
Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać letnią wodą i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać zaczyn drożdżowy, olej, sól, puree z dyni i miksować około 5 minut za pomocą haka na jednolitą masę. Na koniec dodać owoce goji i ziarna słonecznika. Misę miksera nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach 30* 10 cm wysmarowanej olejem. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować ciepłym mlekiem i posypać ziarenkami. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce.
Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji
W misie miksera umieścić składniki i za pomocą haka miksowac kilka minut.
Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji
Pod koniec miksowania dodac słonecznik owoce goji, przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia.
Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji
Foremkę wysmarowac olejem, przełożyć wyrośnięte ciasto i ponownie odłożyć do wyrośnięcia.
Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji
Chleb po upieczeniu wyjąć z foremki i studzić na metalowej kratce.