Sposób przygotowania:
Pszenny chlebek z ziarnami dyni
Do drożdży dodajemy cukier i czekamy aż się rozpuszczą, następnie dodajemy do nich wymoczony i odciśnięty chlebek, podgrzane mleko (0,5 szklanki) oraz 2-3 łyżki mąki - mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
W chwili kiedy drożdże podwoją a nawet potroją swoją objętość to przelewamy je do miski z mąką, dodajemy pozostałe ciepłe mleko, ciepłą wodę oraz sól - dokładnie zagnitamy ciasto i odstawiamy je na około pół godziny.
Po tym czasie do ciasta dodajemy lekko posiekane ziarenka dyni, mieszamy i nakładamy do 2 wąskich foremek.
Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ziarenkami dyni - chleb podstawiamy do wyrośnięcia na minimum 60 minut. Po tym czasie wkładamy chleb do nagrzanego piekarnika (180*) i pioeczemy go przez ok 50 minut (można dłużej)
Gorący upieczony chlebek wyiągamy z foremek, czekamy aż lekko przestygnie i jemy:)
W chwili kiedy drożdże podwoją a nawet potroją swoją objętość to przelewamy je do miski z mąką, dodajemy pozostałe ciepłe mleko, ciepłą wodę oraz sól - dokładnie zagnitamy ciasto i odstawiamy je na około pół godziny.
Po tym czasie do ciasta dodajemy lekko posiekane ziarenka dyni, mieszamy i nakładamy do 2 wąskich foremek.
Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ziarenkami dyni - chleb podstawiamy do wyrośnięcia na minimum 60 minut. Po tym czasie wkładamy chleb do nagrzanego piekarnika (180*) i pioeczemy go przez ok 50 minut (można dłużej)
Gorący upieczony chlebek wyiągamy z foremek, czekamy aż lekko przestygnie i jemy:)