Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Pszenny chlebek z ziarnami dyni

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

domowy chlebek z dynią. . .

Pszenny chlebek z ziarnami dyni Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pszenny chlebek z ziarnami dyni

 

  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag drożdży
  • 1 jajko
  • 2-3 garstki dyni łuskanej
  • 80ml ciepłej wody
  • 2 kromki suchego chleba
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Pszenny chlebek z ziarnami dyni
Do drożdży dodajemy cukier i czekamy aż się rozpuszczą, następnie dodajemy do nich wymoczony i odciśnięty chlebek, podgrzane mleko (0,5 szklanki) oraz 2-3 łyżki mąki - mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

W chwili kiedy drożdże podwoją a nawet potroją swoją objętość to przelewamy je do miski z mąką, dodajemy pozostałe ciepłe mleko, ciepłą wodę oraz sól - dokładnie zagnitamy ciasto i odstawiamy je na około pół godziny.

Po tym czasie do ciasta dodajemy lekko posiekane ziarenka dyni, mieszamy i nakładamy do 2 wąskich foremek.

Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ziarenkami dyni - chleb podstawiamy do wyrośnięcia na minimum 60 minut. Po tym czasie wkładamy chleb do nagrzanego piekarnika (180*) i pioeczemy go przez ok 50 minut (można dłużej)

Gorący upieczony chlebek wyiągamy z foremek, czekamy aż lekko przestygnie i jemy:)
Pszenny chlebek z ziarnami dyni
dynie należy lekko posiekać by nie była zbyt wielka
Pszenny chlebek z ziarnami dyni
jeśli włozymy chlebek przed wyrośnieciem to bedzie zakalec
Pszenny chlebek z ziarnami dyni
Etap 3