Sposób przygotowania:
Podwójnie sezamowy chlebek na maślance i drożdżach1.
Do przygotowanej miski wsypałam oba rodzaje mąki i wymieszałam je łyżką.
2.
Kolejnymi składnikami, które dosypałam do mąki były ziarna. Znowu je wymieszałam łyżką.
3.
Dalej wsypałam cukier trzcinowy. Można go też zastąpić zwykłym białym.
4.
Następnie wsypałam sól kuchenną i wymieszałam łyżką drewnianą.
5.
Potem wlałam olej sezamowy i znowu wymieszałam dokładnie.
6.
Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do miski. Za każdym dodaniem składnika na chlebek mieszałam łyżką.
7.
Maślankę, która była w temperaturze pokojowej zmieszałam z letnią wodą i dolałam do całości.
8.
Wszystkie składniki na chlebek bardzo dokładnie wymieszałam łyżką drewnianą i odstawiłam w ciepłe miejsce na czas 20 minut.
9.
Po upływie tego czasu ciasto "odgazowałam" i przełożyłam do silikonowych foremek. Pozostawiłam jeszcze w ciepłym miejscu na 15 minut.
10.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i wstawiłam foremki z chlebem na 15 minut. Potem zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i piekłam jeszcze przez 35 minut.
11.
Smacznego !