Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Podwójnie sezamowy chlebek na maślance i drożdżach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Chlebek z moimi ulubionymi ziarnami oraz na swojskiej maślance. Brak przekroju chlebka wiąże się z tym, że był on przeznaczony dla kogoś do poczęstowania.

Podwójnie sezamowy chlebek na maślance i drożdżach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Podwójnie sezamowy chlebek na maślance i drożdżach

 

Sposób przygotowania:

Podwójnie sezamowy chlebek na maślance i drożdżach

1.

Podwójnie sezamowy chlebek na maślance i drożdżach
Wsypanie do miski mąki krupczatki i mąki żytniej pełnoziarnistej

Do przygotowanej miski wsypałam oba rodzaje mąki i wymieszałam je łyżką.

2.

Podwójnie sezamowy chlebek na maślance i drożdżach
Wsypanie do miski ziaren: słonecznika, czarnego sezamu i amarantusa

Kolejnymi składnikami, które dosypałam do mąki były ziarna. Znowu je wymieszałam łyżką.

3.

Podwójnie sezamowy chlebek na maślance i drożdżach

Dalej wsypałam cukier trzcinowy. Można go też zastąpić zwykłym białym.

4.

Podwójnie sezamowy chlebek na maślance i drożdżach

Następnie wsypałam sól kuchenną i wymieszałam łyżką drewnianą.

5.

Podwójnie sezamowy chlebek na maślance i drożdżach

Potem wlałam olej sezamowy i znowu wymieszałam dokładnie.

6.

Podwójnie sezamowy chlebek na maślance i drożdżach

Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do miski. Za każdym dodaniem składnika na chlebek mieszałam łyżką.

7.

Podwójnie sezamowy chlebek na maślance i drożdżach

Maślankę, która była w temperaturze pokojowej zmieszałam z letnią wodą i dolałam do całości.

8.

Podwójnie sezamowy chlebek na maślance i drożdżach

Wszystkie składniki na chlebek bardzo dokładnie wymieszałam łyżką drewnianą i odstawiłam w ciepłe miejsce na czas 20 minut.

9.

Podwójnie sezamowy chlebek na maślance i drożdżach

Po upływie tego czasu ciasto "odgazowałam" i przełożyłam do silikonowych foremek. Pozostawiłam jeszcze w ciepłym miejscu na 15 minut.

10.

Podwójnie sezamowy chlebek na maślance i drożdżach

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i wstawiłam foremki z chlebem na 15 minut. Potem zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i piekłam jeszcze przez 35 minut.

11.

Podwójnie sezamowy chlebek na maślance i drożdżach

Smacznego !


Tagi:

chleb