Sposób przygotowania:
Chleb "pięć ziaren" na zakwasieETAP 1:

LEVAIN: w misce aktywny zakwas żytni wymieszać z wodą, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin.
ETAP 2:

NAMOCZONE ZIARNO: wszystkie ziarna i sól zalać wrzątkiem, wymieszać. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin.
ETAP 3:

CIASTO: wszystkie składniki ciasta wyrobić z wcześniej przygotowanym levain oraz namoczonymi ziarnami. Miskę z ciastem nakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut.
Ciasto składać co 45 minut. Następnie przełożyć do dwóch foremek o wymiarach 30x11 cm, wysmarowanych masłem i obsypanych mąką. Odstawić do wyrośnięcia.
ETAP 4:

Wyrośnięte bochenki naciąć ostrym nożem i wstawić do nagrzanego do 240°C piekarnika, piec 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec 30 minut. Upieczone chleby wyjąć z piekarnika.
Jeśli stukając w spód chleba słyszymy głuchy odgłos, to znaczy, że chleb jest upieczony. Wyłożyć na kratkę kuchenną i wystudzić.