Sposób przygotowania:
Chleb z płatkami suszonych pomidorów
Mieszamy razem siemię lniane, płatki owsiane, sezam, słonecznik, cukier, sól i obie mąki. Dorzucamy kaszę gryczaną ugotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzoną i przestudzoną. Dodajemy drożdże, zakwas na żur i miód rozpuszczony w wodzie, dokładnie mieszamy. Wsypujemy pomidory suszone w płatkach, mieszamy. Masę przekładamy do 2 małych, nasmarowanych olejem, keksówek. Posypujemy siemieniem. Pozostawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Pieczemy około 80-90 minut w temperaturze 180-190 stopni. Zaraz po upieczeniu smarujemy gorący chleb odrobiną oleju.
joaska500
Bernadetta
Joaska500, nie wiem czy można gdzieś kupić chleb z płatkami suszonych pomidorów. Szczerze nigdy takiego nie widziałam, a dodanie płatków to moja inwencja- ostatnio często ich używam do różnych dań. Przepis jest naprawdę prosty, dlatego polecam go z czystym sumieniem :)
olmanka
misia14
nie wiem ile kalorii ma chleb pieczony w domu ale zapewniam,że tego domowego zjada się mniej i na dłużej znika uczucie głodu...i ma znacznie więcej wartości odżywczych niż ten ze sklepu...
Bernadetta
Ja też nie wiem jak kształtuje się wartość kaloryczna tych wypieków, ale domowy- upieczony z naturalnych i wysokogatunkowych składników jest o wiele zdrowszy od kupnego i zaspokaja głód na dłużej.
joaska500
olmanka