Sposób przygotowania:
Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi
Pierwszego dnia rano dokarmić zakwas, wieczorem przygotować zaczyn: zmieszać zakwas z wodą, dodać obie mąki i wymieszać dokładnie. Przykryć ściereczką. W drugiej miseczce umieścić płatki owsiane i zalać je wrzątkiem, przykryć. Obie miski zostawić w temperaturze pokojowej na całą noc (max do 18h).Następnego dnia rano wrzucić do miski cały zaczyn, dodać namoczone płatki owsiane oraz dodać wszystkie pozostałe składniki, oprócz mąk. Zmiksować. Dosypywać stopniowo mąkę, cały czas miksując.Wyrobić jednolite ciasto. Ciasto jest gęste i klejące, można wyrobić w robocie lub mikserze, ale należy uważać aby go nie spalić. Początkowo miksowałam mikserem, później, w połowie dosypywania mąki zaczęłam wyrabiać ręką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 3 h do wyrastania. Po tym czasie ciasto lekko zagnieść i umieścić w formie (ciasta jest mniej więcej na 3 keksówki, ja włożyłam swój chleb do 1 małej keksówki i drugiej formy, o objętości mniej więcej 2 keksówek. Co widać na zdjęciu). Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Posmarować mlekiem lub wodą, posypać słonecznikiem i płatkami owsianymi. Piekarnik nagrzać do 230 stopni, wstawić chlebki, piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec jeszcze 20 stopni (po tym czasie wyjęłam mały chlebek, a duży dopiekałam jeszcze 5 minut, bez formy).
edytaha
Alex_M
polecam! naprawdę smaczny i długo świeży :)