Sposób przygotowania:
Chlebek z otrębami na maślance1.
Do miski wsypać krupczatkę, mąkę pszenną pełnoziarnistą, otręby owsiane i siemię lniane, wymieszać.
2.
Dosypać słonecznik łuskany i ponownie wymieszać łyżką drewnianą.
3.
Wsypać cukier trzcinowy, wymieszać.
4.
Wsypać sól kuchenną i znowu wymieszać.
5.
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do miski, dokładnie wymieszać.
6.
Wlać letnią maślankę oraz letnią wodę.
7.
Bardzo dokładnie wymieszać łyżką drewnianą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
8.
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do silikonowych foremek i zostawić jeszcze na 15 minut.
9.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 stopni C na 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.
Wystudzić na kratce.
11.
Smacznego !