Sposób przygotowania:
Chlebek żytnio - orkiszowy na maślance1.
Do przygotowanej miski wsypałam wszystkie rodzaje mąki takie jak: mąkę krupczatkę, mąkę orkiszową oraz mąkę żytnią razową. Wymieszałam łyżką.
2.
Do wymieszanych mąk dosypałam ziarna amarantusa oraz ostropest mielony. Ponownie wymieszałam.
3.
Słonecznik łuskany uprażyłam na suchej patelni i ciepły wsypałam do miski.
4.
Kolejnym składnikiem była sól kuchenna. Za każdym dodaniem składnika mieszałam łyżką drewnianą.
5.
Cukier kryształ także wsypałam do miski z pozostałymi składnikami.
6.
Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do miski. Znowu wymieszałam.
7.
Maślankę, którą miałam w temperaturze pokojowej wymieszałam z ciepłą wodą ( ale nie gorącą ) i wlałam do miski. Bardzo dokładnie wymieszałam wszystkie składniki i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 30 minut.
8.
Bardzo dokładnie wymieszałam wszystkie składniki i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 30 minut.
9.
Po upływie tego czasu ciasto "odgazowałam" i przełożyłam do silikonowych foremek. Ponownie odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 20 minut.
10.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i wstawiłam foremki z ciastem na 15 minut. Potem zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut.
11.
Smacznego !