Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pyszny pszenny chlebek na maślance

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Chleb zrobiony na maślance jest wilgotny, miękki i bardzo smaczny.

Pyszny pszenny chlebek na maślance Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pyszny pszenny chlebek na maślance

 

 

Sposób przygotowania:

Pyszny pszenny chlebek na maślance
Do miski wlać ciepłą wodę i maślankę, dodać miód, pokruszone drożdże, 1 szkl mąki, zamieszać, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać resztę mąki, olej, sól i wyrabiać ciasto około 10 minut. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na pół godziny. Następnie ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę , uformować 2 bochenki, ułożyć na przygotowanej blaszce, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bochenki naciąć nożem po bokach. posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 25-30 minut.
Pyszny pszenny chlebek na maślance
Z 1 szkl mąki maślanki wody miodu i drożdży zrobić rozczyn
Pyszny pszenny chlebek na maślance
Z wyrośniętrgo ciasta uformować bochenki
Pyszny pszenny chlebek na maślance
Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami