Sposób przygotowania:
Chlebek orkiszowy na maślance
Podgrzewamy lekko maślankę tak około pół szklanki kruszymy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru i parę łyżek mąki pszennej odstawiamy aż drożdże wyrosną. Mąki orkiszową i pszenną wsypujemy do miski. Do mąki wlewamy maślankę,sól,słonecznik i dodajemy wyrośnięte drożdże wyrabiamy ciasto mikserem albo w robocie.Ciasto przekładamy do miski posypujemy lekko mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż wyrośnie.Wyrośnięte ciasto przerabiamy ręką i jeszcze raz odstawiamy aż wyrośnie.Foremkę keksówkę najlepiej wyłożyć papierem .Wyrabiamy ciasto i formujemy chlebek wkładamy do foremki,odstawiamy aż ciasto wyrośnie lekko smarujemy wodą .Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 st i pieczemy około 1 godziny .Chlebek wyjmujemy po upieczeniu z foremki i studzimy na desce drewnianej POLECAM!!!!
gusia1000