gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Chlebek orkiszowy na maślance

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Kolejny pyszny domowy i zarazem zdrowy chlebek z ziarenkami słonecznika .Najlepiej smakuje z masełkiem.

Chlebek orkiszowy  na maślance Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chlebek orkiszowy na maślance

 

  • 40 dkg mąki orkiszowej
  • 10 dkg mąki pszennej
  • 500 ml maślanki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 dkg drożdzy
  • 3-4 łyżki słonecznika

Sposób przygotowania:

Chlebek orkiszowy na maślance
Podgrzewamy lekko maślankę tak około pół szklanki kruszymy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru i parę łyżek mąki pszennej odstawiamy aż drożdże wyrosną. Mąki orkiszową i pszenną wsypujemy do miski. Do mąki wlewamy maślankę,sól,słonecznik i dodajemy wyrośnięte drożdże wyrabiamy ciasto mikserem albo w robocie.Ciasto przekładamy do miski posypujemy lekko mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż wyrośnie.Wyrośnięte ciasto przerabiamy ręką i jeszcze raz odstawiamy aż wyrośnie.Foremkę keksówkę najlepiej wyłożyć papierem .Wyrabiamy ciasto i formujemy chlebek wkładamy do foremki,odstawiamy aż ciasto wyrośnie lekko smarujemy wodą .Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 st i pieczemy około 1 godziny .Chlebek wyjmujemy po upieczeniu z foremki i studzimy na desce drewnianej POLECAM!!!! 
Chlebek orkiszowy  na maślance
Wyrobione ciasto wkładamy do miski i czekamy aż podrośnie.
Chlebek orkiszowy  na maślance
Foremkę keksówkę wykładamy najlepiej wyłożyć papierem ;)
Chlebek orkiszowy  na maślance
Ciasto wkładamy do foremki i czekamy aż wyrośnie.

Tagi:

chleb