Sposób przygotowania:
Gryczany chlebek na kefirze z rodzynkami królewski
To bardzo zdrowy i zarazem smaczny chlebek. Tym razem do zrobienia tego chlebka wykorzystałam mąkę krupczatkę oraz mąkę gryczaną.
Obie te mąki wsypałam do miski i wymieszałam. Słonecznik łuskany uprażyłam na suchej patelni i jeszcze ciepły wsypałam do mąki, ponownie wymieszałam. Następnie wsypałam sól oraz cukier brązowy. Jak zawsze w palcach pokruszyłam świeże drożdże i zmieszałam je z pozostałymi składnikami. Wykorzystałam także tym razem rodzynki królewskie, które dodałam do miski. Kefir ( musi mieć temperaturę pokojową ) wlałam na końcu i dokładnie wymieszałam.
Odstawiłam miskę z ciastem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 25 minut.
Po tym czasie „odgazowałam „ ciasto i przełożyłam do foremek silikonowych, zostawiłam jeszcze w foremkach na 15 minut. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 190 stopni.
Foremki z ciastem wstawiłam do piekarnika na kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut. i chlebki wystudziłam na kratce.
Smacznego !
Obie te mąki wsypałam do miski i wymieszałam. Słonecznik łuskany uprażyłam na suchej patelni i jeszcze ciepły wsypałam do mąki, ponownie wymieszałam. Następnie wsypałam sól oraz cukier brązowy. Jak zawsze w palcach pokruszyłam świeże drożdże i zmieszałam je z pozostałymi składnikami. Wykorzystałam także tym razem rodzynki królewskie, które dodałam do miski. Kefir ( musi mieć temperaturę pokojową ) wlałam na końcu i dokładnie wymieszałam.
Odstawiłam miskę z ciastem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 25 minut.
Po tym czasie „odgazowałam „ ciasto i przełożyłam do foremek silikonowych, zostawiłam jeszcze w foremkach na 15 minut. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 190 stopni.
Foremki z ciastem wstawiłam do piekarnika na kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut. i chlebki wystudziłam na kratce.
Smacznego !