Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Ziarnisty chlebek z rodzynkami posmakiem sezamu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To mój kolejny domowy chlebek pieczony z ziarnami z dodatkiem oleju sezamowego oraz z rodzynkami królewskimi. Brak przekroju chlebka wiąże się z tym, że był on przeznaczony do poczęstowania. Wiem, że bardzo smakował.

Ziarnisty chlebek z rodzynkami posmakiem sezamu

Składniki:

Ziarnisty chlebek z rodzynkami posmakiem sezamu

 

Sposób przygotowania:

Ziarnisty chlebek z rodzynkami posmakiem sezamu

1.

Ziarnisty chlebek z rodzynkami posmakiem sezamu
Wsypanie do miski mąki krupczatki i mąki orkiszowej

Do miski wsypać mąkę krupczatkę oraz orkiszowa typ 2000, wymieszać.

2.

Ziarnisty chlebek z rodzynkami posmakiem sezamu
Dosypanie ziaren do miski i wymieszanie razem z mąkami

Dosypać siemię lniane, słonecznik łuskany i płatki owsiane, ponownie wymieszać.

3.

Ziarnisty chlebek z rodzynkami posmakiem sezamu
Wsypanie do miski rodzynek królewskich i wymieszanie

Wsypać rodzynki królewskie, wymieszać łyżką drewnianą.

4.

Ziarnisty chlebek z rodzynkami posmakiem sezamu
Wsypanie soli kuchennej i ponowne wymieszanie

Wsypać sól kuchenną, za każdym razem mieszać.

5.

Ziarnisty chlebek z rodzynkami posmakiem sezamu
Wsypanie cukru i ponowne wymieszanie

Dosypać cukier biały i znowu wymieszać.

6.

Ziarnisty chlebek z rodzynkami posmakiem sezamu

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do pozostałych składników, wymieszać dokładnie.

7.

Ziarnisty chlebek z rodzynkami posmakiem sezamu

Wlać olej sezamowy, wymieszać.

8.

Ziarnisty chlebek z rodzynkami posmakiem sezamu

Na końcu wlać letnią wodę.

9.

Ziarnisty chlebek z rodzynkami posmakiem sezamu

Bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na około 30 minut.

10.

Ziarnisty chlebek z rodzynkami posmakiem sezamu

Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do silikonowych foremek i pozostawić jeszcze na 20 minut.

11.

Ziarnisty chlebek z rodzynkami posmakiem sezamu

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 stopni C na 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze przez 35 minut.

12

Ziarnisty chlebek z rodzynkami posmakiem sezamu

Upieczone chlebki wystudzić na kratce. Smacznego !