Sposób przygotowania:
Ziarniste chlebki z puszki
Z jednej szklanki wody, drożdży , miodu i 2 łyżek mąki pszennej przygotowujemy rozczyn. Wymieszane składniki odstawiamy do wyrośnięcia. Między czasie do miski odmierzamy mąkę orkiszową, chlebową, sól, siemię lniane, sezam, słonecznik i pestki z dyni. Do przygotowanych składników wlewamy oliwę oraz gotowy rozczyn. Mieszamy składniki dodając stopniowo pozostałą wodę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut, po czym przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Między czasie przygotowujemy puszki. Ich wnętrze dokładnie smarujemy masłem. Na talerzu mieszamy ziarna a następnie wsypujemy je do puszek i okręcamy, by oblepiły one dno i ścianki. Gotowe ciasto chlebowe odpowietrzamy i dzielimy na 3 części. Tak przygotowane umieszczamy w puszkach. Ciasto powinno sięgać do ok ok 3/5 wysokości puszki. Tak przygotowane chlebki odstawiamy do podrośnięcia. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczmy 60 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy z formy i studzimy.
marietta
ankaszym