Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Chlebek żytni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo smaczny chlebek...

Chlebek żytni

Składniki:

Chlebek żytni

 

Sposób przygotowania:

Chlebek żytni
Wyrobić zakwas o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce na dobę, aż wyrośnie. Gotowy zaczyn rozrobić ciepłą wodą, połączyć z pozostałymi składnikami. Z gotowego ciasta uformować okrągły bochenek, posypując mąką. Następnie zwilżoną dłonią wygładzić powierzchnię, posmarować jajkiem roztrzepanym jajkiem roztrzepanym z wodą i posypać słonecznikiem. Przykryć lnianą ściereczką, odstawić na 30 minut, piec godzinę w temperaturze 200 stopni