Sposób przygotowania:
Chlebki pita 3
Drożdże wpypujemy do miseczki zalewamy letnią wodą, dodajemy cukier i czekamy aż na powierzchni utworzą się pęcherzyki (ok 7 minut). Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy oliwę, sól, oraz odstawione drożdże. Wyrabiamy ciasto aż stanie się elastyczne. Miskę z ciastem prykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrosniecia na co najmniej 1 godzine, az podwoi swoja objetosc. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnice i dzielimy na ok 6 równych cześci. Formujemy kulki i pozostawiamy na 20 minut aby kuli lekko podrosły. Następnie krążki rozwałkować. Ukladamy na blasze na której uprzednio układamy papir do pieczenia, przykrywamy i zostawic do wyrosniecia na 20-30 minut. Piekarnik rozgrzac maksymalnej temperatury, wlozyc pusta blache. Wyrosniete krazki posmarowac lekko wodą i zsunąć papier pergaminowy wraz z krążkami na rozgrzaną blache. Piec aż placuszki podrosną i się zarumienią.