marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Chlebki pita zapiekane z ciecierzycą.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciecierzycę namoczyć,odsączyć i przetrzeć z obraną i posiekaną drobno cebulą oraz pomidorami.Nadzienie doprawić,nadziewać nim chlebki.Opiec

Chlebki pita zapiekane z ciecierzycą.

Składniki:

Chlebki pita zapiekane z ciecierzycą.

 

  • 1 opakowanie chlebków pita lub knysz,
  • 300 g.ciecierzycy,
  • 1 duża cebula,
  • 2 pomidory,
  • po szczypcie różnych przypraw,np.pieprz cayenne,curry,sól,papryka mielona słodka.

Sposób przygotowania:

Chlebki pita zapiekane z ciecierzycą.
Ciecierzycę namoczyć w garnku z wodą na noc.Na drugi dzień odlać wodę,odsączyć ciecierzycę,cebulę i pomidory obrać,umyć,
pokroić w kostkę,z pomidorów uprzednio usunąć gniazdka,a także sparzyć skórkę na nich i zdjąć delikatnie nożykiem.Całość przetrzeć
przez sitko pałką lub przepuścić przez maszynkę oraz doprawić na
ostro lub mniej ostro.Nadziewać papką z ciecierzycy i warzywami
chlebki pita lub knysze i zapiekać ok.8-10 min. w nagrzanym piekarniku do 170-180 st.C.Podawać chlebki z pastą z dipem czosnkowym lub ziołowym.