Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Pasztet z ciecierzycy i cukinii

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon na cukinię w pelni, więc warto z niej korzystać. U mnie doskonale obrodziła, tym razem zdecydowałam się na pasztet.

Pasztet z ciecierzycy i cukinii Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pasztet z ciecierzycy i cukinii

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z ciecierzycy i cukinii
Ziarna ciecierzycy zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie ugotować do miękkości, ostudzić, odlać nadmiar wody. Zblendować.

Cukinie umyć, odrzucić pestki i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać sól, wymieszać i odstawić na pół godziny. Odlać nadmiar wody najpierw na sitku, a nastepnie dobrze wycisnąć w dłoniach. Zmieszać wszystkie skadniki, przełożyć do formy.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 80 minut.
Pasztet z ciecierzycy i cukinii
Zblendowana ciecierzyca po namoczeniu i ugotowaniu.
Pasztet z ciecierzycy i cukinii
Starta na tarce jarzynowej cukinia po wcześniejszym usunięciu pestek.
Pasztet z ciecierzycy i cukinii
Wymieszane wszystkie składniki na pasztet.
Pasztet z ciecierzycy i cukinii
Masa na pasztet w formie keksowej do pieczenia.
Pasztet z ciecierzycy i cukinii
Wegetariański pasztet po upieczeniu