Sposób przygotowania:
Chlebki pitta
Cukier puder wymieszać z ciepłą wodą, drożdże rozpuścić w 1/4 ilości tej słodkiej wody i odstawić na 10 min. Do miski wsypać mąkę, sól, wlać oliwę i resztę wody. Dodać drożdże, a ciasto wyrabiać tak, by było ścisłe. Masę przełożyć na stolnicę i elkko rozwałkować. Miskę natłuścić, przełożyć do niej ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godz, by urosło. Powinno podwoić swą objętość. Ciasto wyjąć, podzielić na 8 części i formować chlebki. owalne placki wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i pozostawić w cieple ok 30 min. Posmarować wodą chlebki i piec w piekarniku nagrzanym do 230 st ok 6 minut. Wyjąć gdy będą pulchne i złociste.
Tajemnicą chlebków pitta jest ciepło, w którym muszą być przygotowywane. Miskę do której będą przekładane drożdże praz blachę piekarnika na której będą pieczone chlebki, należy wcześniej zagrzać.
Tajemnicą chlebków pitta jest ciepło, w którym muszą być przygotowywane. Miskę do której będą przekładane drożdże praz blachę piekarnika na której będą pieczone chlebki, należy wcześniej zagrzać.