mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Chlebowe miseczki

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Nie przesiąkają, ładnie się prezentują i urozmaicają domowe menu. Moim miseczkom dołączyłam pomponiki:)

Chlebowe miseczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebowe miseczki

 

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • ponad 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • białko i żółtko do smarowania
  • 24 g drożdży świeżych

 

Sposób przygotowania:

Chlebowe miseczki
Świeże drożdże zasypuję cukrem, wlewam ciepłą wodę i mieszam aż do rozpuszczenia. Do rozczynu dodaję pozostałe składniki i mieszam. Całość wyrabiam na gładkie, elastyczne ciasto. Pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie ciasto dzielę ciasto na cztery jednakowe części. Od każdej porcji odejmuję ok. 12 g (które będą nam potrzebne na pompony miseczek). Z ciasta robię kulki, każdą rozpłaszczam a brzegi zbieram do środka - tak jakbym chciała utworzyć sakiewkę. Układam bułeczki łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pozostawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Powierzchnię bułek smaruję roztrzepanym żółtkiem z dwiema łyżeczkami wody. Doczepiam bułeczkom pomponiki z ciasta. Wstawiam blachę z bułkami do nagrzanego piekarnika do 200°C. Piekę około 15 minut, aż bułki będą rumiane. Po ostudzeniu ścinam wierzch bułeczek i wdrążam miąższ ze środka. W miseczkach podaję zupy, żurki itp.
Chlebowe miseczki
Wszystkie składniki na ciasto wyrabiam dokładnie
Chlebowe miseczki
Wyrośnięte ciasto dzielę na 4 równe części
Chlebowe miseczki
Z każdej formuję kulkę, lekko spłaszczam
Chlebowe miseczki
Smaruję bułki żółtkiem, doklejam pompony