Sposób przygotowania:
Chlebowe miseczki
Świeże drożdże zasypuję cukrem, wlewam ciepłą wodę i mieszam aż do rozpuszczenia. Do rozczynu dodaję pozostałe składniki i mieszam. Całość wyrabiam na gładkie, elastyczne ciasto. Pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie ciasto dzielę ciasto na cztery jednakowe części. Od każdej porcji odejmuję ok. 12 g (które będą nam potrzebne na pompony miseczek). Z ciasta robię kulki, każdą rozpłaszczam a brzegi zbieram do środka - tak jakbym chciała utworzyć sakiewkę. Układam bułeczki łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki pozostawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Powierzchnię bułek smaruję roztrzepanym żółtkiem z dwiema łyżeczkami wody. Doczepiam bułeczkom pomponiki z ciasta. Wstawiam blachę z bułkami do nagrzanego piekarnika do 200°C. Piekę około 15 minut, aż bułki będą rumiane. Po ostudzeniu ścinam wierzch bułeczek i wdrążam miąższ ze środka. W miseczkach podaję zupy, żurki itp.
Babciagramolka
mycha
Babciagramolka, nic nie mięknie, tylko oczywiście nie należy wydrążać bułek tak aby się utworzyła cienka skorupka, ja wlewałam żurek nieco ostudzony i nic się nie wydostało, na zewnątrz miseczka była sucha:)
darmiona
ażetka
Nie wiem czy dobrze myślę,tzn.wierzch ścinasz od strony pomponika?
mycha
Tak, wierzch ścinam od strony pomponika:)
Pyza