Chlebowe ślimaczki w puddingu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Śniadanie to można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno, zawsze smakuje dobrze, więc można zrobić je wieczorem i rano zjeść z apetytem.

Chlebowe ślimaczki w puddingu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebowe ślimaczki w puddingu

 

  • 5 środkowych kromek chleba pszennego
  • dżem
  • masło
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru + 2 łyżeczki do posypania wierzchu
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Chlebowe ślimaczki w puddingu
Z kromek chleba odkroić skórki. Na blacie przygotować kawałki folii spożywczej (trochę większe niż kawałki chleba). Chleb posmarować z jednej strony masłem, po czym położyć masłem do dołu na folii spożywczej. Rozpłaszczyć dokładnie dłonią i posmarować dżemem. Z pomocą folii zwinąć ruloniki, zawinąć w folię i wstawić na kilka minut do zamrażalnika. W tym czasie jajko utrzeć z 1 łyżką cukru na puszystą masę. Dodać mleko i śmietanę, ponownie ubić przez chwilę. Dwa małe naczynia do zapiekania natłuścić lekko masłem i posmarować dżemem. Ruloniki wyciągnąć z zamrażalnika, odwinąć z folii i każdy pokroić na 3 części. Dowolnie ułożyć w naczyniach i zalać masą jajeczną. Każdą porcję posypać z wierzchu 1 łyżeczką cukru, a następnie piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Chlebowe ślimaczki w puddingu
Z chleba, masła i dżemu robimy ruloniki.
Chlebowe ślimaczki w puddingu
Jajko ucieramy z cukrem, po czym dodajemy mleko i śmietanę
Chlebowe ślimaczki w puddingu
Naczynia do zapiekania natłuszczamy i smarujemy dżemem
Chlebowe ślimaczki w puddingu
Pokrojone ruloniki układamy i zalewamy masą

Tagi:

jajko chleb jajka