Sposób przygotowania:
Chlebowe ślimaczki w puddingu
Z kromek chleba odkroić skórki. Na blacie przygotować kawałki folii spożywczej (trochę większe niż kawałki chleba). Chleb posmarować z jednej strony masłem, po czym położyć masłem do dołu na folii spożywczej. Rozpłaszczyć dokładnie dłonią i posmarować dżemem. Z pomocą folii zwinąć ruloniki, zawinąć w folię i wstawić na kilka minut do zamrażalnika. W tym czasie jajko utrzeć z 1 łyżką cukru na puszystą masę. Dodać mleko i śmietanę, ponownie ubić przez chwilę. Dwa małe naczynia do zapiekania natłuścić lekko masłem i posmarować dżemem. Ruloniki wyciągnąć z zamrażalnika, odwinąć z folii i każdy pokroić na 3 części. Dowolnie ułożyć w naczyniach i zalać masą jajeczną. Każdą porcję posypać z wierzchu 1 łyżeczką cukru, a następnie piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C.