Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Chłodnik

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

doskonały na upały!!!!!!!

Chłodnik

Składniki:

Chłodnik

 

  • 1 pęczek botwinki z buraczkami
  • 1/2 pęczka szczawiu
  • 2 jajka
  • 1/2 pęczka drobnego szczypiorku
  • 2 większe ogórki gruntowe
  • ok. 7 rzodkiewek
  • koperek
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 3/4 litra maślanki

Sposób przygotowania:

Chłodnik
Buraczki wyszorować, oskrobać i pokroić na plasterki. Botwinę (liście bez łodyg) i szczaw dokładnie umyć i pokroić na cienkie paseczki. Włożyć do garnka, wlać tylko tyle wody by przykryła buraki. Posolić i wsypać 1 łyżeczkę cukru. Gotować do miękkości. Ostudzić.
Szczypiorek drobniutko pokroić, rzodkiewkę pokroić w plasterki a ogórka w kostkę. Włożyć do buraków, wlać śmietanę i maślankę,. dokładnie wymieszać. Obficie posypać koperkiem. Mocno schłodzić! Ugotowane na twardo jajka pokroić na ćwiartki. Włożyć do zupy.
SMACZNEGO!

Tagi:

jajko jajka