BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Chłodnik z gotowanych buraków

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam bardzo smaczny chłodnik z buraków ugotowanych, połączonych z naturalnym jogurtem i przyprawami.

Chłodnik z gotowanych buraków

Składniki:

Chłodnik z gotowanych buraków

 

  • buraki 3 szt,
  • jogurt naturalny 500 - 600 ml,
  • sól, pieprz do smaku,
  • ocet jabłkowy około 3 -4 łyżki,(według uznania ),
  • cukier odrobina do smaku,
  • czosnek 2 ząbki,

Sposób przygotowania:

Chłodnik z gotowanych buraków
Buraki dokładnie oczyści, umyć a następnie ugotować do miękkości.

Po ugotowaniu obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Dodać 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku.

Doprawić solą,pieprzem,cukrem, oraz octem jabłkowym lub octem 10 %.

Wymieszać a następnie włożyć do lodówki na 20 minut.

Wyjąc dodać jogurt naturalny ponownie wymieszać do połączenia składników.

Gotowy chłodnik włożyć na 1 godzinę do lodówki.