Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1583]

Drożdżowe ślimaczki na kremówce z suszoną figą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, puchate, mięciutkie. Idealne na piknik czy podwieczorek. Nadziane suszoną figą. Ciasto wyszło idealne, długo zachowują świeżość.

Drożdżowe ślimaczki na kremówce z suszoną figą

Składniki:

Drożdżowe ślimaczki na kremówce z suszoną figą

Rozczyn:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 2 łyżeczki cukru
  • 5 dag świeżych drożdży

Ciasto:

  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 szklanki mąki tortowej

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ślimaczki na kremówce z suszoną figą
1. Rozczyn:

Kremówkę podgrzewamy, następnie w ciepłej rozpuszczamy drożdże i cukier. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość na około 20 minut.

2. Ciasto:

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy utarte jajka i rozczyn, zagniatamy mięciutkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne dosypujemy mąki. Ciasto zagniatamy przez kilka minut, aż będzie gładkie i ładnie będzie odchodziło od ręki. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Formowanie ślimaczków:

Figi kroimy na małe kawałki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą część wałkujemy osobno na prostokąt, posypujemy połową pokrojonych fig i zwijamy jak roladę, następnie kroimy w plastry, plastry lekko spłaszczamy i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.

4. Pieczenie:

Ślimaczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut.

5. Podanie:

Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wyszło mi 24 sztuki.