Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Sernik cytrynowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest to doskonałe ciasto na miłe popołudnie. Nie zrażajcie się nieco kwaskowym smakiem cytryny. Nadaje ciekawszego aromatu naszemu sernikowi.

Sernik cytrynowy

Składniki:

Sernik cytrynowy

na ciasto

dekoracja

  • 100 g cukru pudru
  • 30 ml ciepłej wody
  • 30 ml soku z cytryny
  • 30 g skórki cytrynowej

Sposób przygotowania:

Sernik cytrynowy
Ciasto:

Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę. Dodaje masło. Miksuję. Dodaję ser. Miksuję. Dodaje aromat i sok z cytryny. Miksuję. Dodaję budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Miksuję. Białka ubijam na sztywno. Dodaję do ciasta. Mieszam. Kwadratową formę smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Układam herbatniki. Na herbatnikach smaruję masę. Całość piekę około 70 minut w 180 stopniach. Studzę.

Dekoracja:

Cukier puder mieszam z sokiem z cytryny i wodą. Dekoruję wystudzone ciasto. Układam na wierzchu skórkę cytrynową.