Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Chłodnik kefirowo jogurtowy z pomidorami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Na lato w sam raz

Chłodnik kefirowo jogurtowy z pomidorami

Składniki:

Chłodnik kefirowo jogurtowy z pomidorami

 

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 200 ml kefiru lub zsiadłego mleka
  • 100 ml kwaśnej gęstej śmietany
  • 25 dag dojrzałych pomidorów
  • 200 ml soku pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • sól i cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Chłodnik kefirowo jogurtowy z pomidorami
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć nasiona. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Jogurt, kefir, śmietanę i sok pomidorowy dokładnie wymieszać. Dodać pomidory i zieleninę. Podprawić solą i cukrem. Wymieszać. Schłodzić. Można jeszcze dodać innych świeżych posiekanych ziół np. tymianek, bazylia, trybula itd.

Tagi:

pomidory