Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Chłodnik ogórkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Do każdej porcji chłodnika ogórkowego włożyć kilka ugotowanych kulek z ogórka.

Chłodnik ogórkowy

Składniki:

Chłodnik ogórkowy

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik ogórkowy
Ogórki obrać, przekrajać, usunąć łyżeczką miąższ z pestkami. okrągłą łyzeczką wydrążyć 20 malutkich kulek z ogórka, wrzucić je na osolony wrzątek i gotować 10 minut. Odcedzić i odłożyć. Resztę ogórków ugotować w litrze osolonego wrzątku około 10 minut, odcedzić, przetrzeć przez sito lub zmiksować. Wymieszać przecier z wodą w której gotowały się ogórki, dodać śmietanę, sól, pieprz i mieloną paprykę do smaku. Ostudzić, chłodną zupę wstawić do lodówki aby dobrze się oziębiła. Podając posypać siekanym koperkiem. Do każdej porcji włożyć kilka ugotowanych kulek z ogórka.