Sposób przygotowania:
Rumsztyk wołowy - stek w ziołowej marynacie
✅ MARYNATA : do odpowiednio dużego naczynia wlać oliwę z oliwek, dodać obrany i lekko zmiażdżony ząbek czosnku, następnie wsypać szalotkę, szałwię, tymianek, rozmaryn, bazylię, oregano i pieprz. Składniki dobrze razem wymieszać.
✅ Powstałą marynatę wmasować w mięso, umieścić w szczelnie zamkniętym naczyniu i marynować w lodówce przez co najmniej 120 minut, aby przeszło aromatem i smakiem przypraw i ziół. Po tym czasie rumsztyk wyjąć z lodówki, odstawić na 30 minut, aby nabrał temperatury pokojowej i osączyć z nadmiaru oliwy.
✅ Następnie stek wraz z 2 gałązkami rozmarynu i ząbkiem czosnku obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni z każdej strony ( około 3 minuty ), aż się zrumieni. Następnie usunąć gałązki rozmarynu, a stek zawinąć w folię aluminiową. Teraz w rozgrzanej przez 5 minut frytkownicy beztłuszczowej piec stek przez 10 minut w 180°C, aż do uzyskania jasnoróżowego koloru w środku ( krwisty lub bardziej wysmażony oczymamy dozując czas smażenia ). Mięsu po wyjęciu z frytkownicy pozwolić przez 2 minuty odpocząć i doprawić solą przed podaniem.
✅ Powstałą marynatę wmasować w mięso, umieścić w szczelnie zamkniętym naczyniu i marynować w lodówce przez co najmniej 120 minut, aby przeszło aromatem i smakiem przypraw i ziół. Po tym czasie rumsztyk wyjąć z lodówki, odstawić na 30 minut, aby nabrał temperatury pokojowej i osączyć z nadmiaru oliwy.
✅ Następnie stek wraz z 2 gałązkami rozmarynu i ząbkiem czosnku obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni z każdej strony ( około 3 minuty ), aż się zrumieni. Następnie usunąć gałązki rozmarynu, a stek zawinąć w folię aluminiową. Teraz w rozgrzanej przez 5 minut frytkownicy beztłuszczowej piec stek przez 10 minut w 180°C, aż do uzyskania jasnoróżowego koloru w środku ( krwisty lub bardziej wysmażony oczymamy dozując czas smażenia ). Mięsu po wyjęciu z frytkownicy pozwolić przez 2 minuty odpocząć i doprawić solą przed podaniem.