Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 428]

Rumsztyk wołowy - stek w ziołowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rumsztyk mimo swojej prostoty jest przepysznym i wykwintnym daniem - zioła tworzą pyszną marynatę, która nadaje mu bogaty i niepowtarzalny smak.

Rumsztyk wołowy - stek w ziołowej marynacie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rumsztyk wołowy - stek w ziołowej marynacie

 

  • 250 g. rumsztyku wołowego
  • 2 gałązki rozmarynu (świeży)
  • folia aluminiowa

 

  • MARYNATA
  • 5 łyżek oliwy extra vergine
  • 1 ząbek czosnku (obrać)
  • 1/2 łyżeczki szalotki (suszona)
  • 1/2 łyżeczki szałwi (suszona)
  • 1/2 łyżeczki tymianku (suszony)
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu (suszony)
  • 1/2 łyżeczki bazylii (suszona)
  • 1/2 łyżeczki oregano (suszone)
  • czarny pieprz (grubo zmielony)
  • sól (grubo zmielona)

Sposób przygotowania:

Rumsztyk wołowy - stek w ziołowej marynacie
✅ MARYNATA : do odpowiednio dużego naczynia wlać oliwę z oliwek, dodać obrany i lekko zmiażdżony ząbek czosnku, następnie wsypać szalotkę, szałwię, tymianek, rozmaryn, bazylię, oregano i pieprz. Składniki dobrze razem wymieszać.

✅ Powstałą marynatę wmasować w mięso, umieścić w szczelnie zamkniętym naczyniu i marynować w lodówce przez co najmniej 120 minut, aby przeszło aromatem i smakiem przypraw i ziół. Po tym czasie rumsztyk wyjąć z lodówki, odstawić na 30 minut, aby nabrał temperatury pokojowej i osączyć z nadmiaru oliwy.

✅ Następnie stek wraz z 2 gałązkami rozmarynu i ząbkiem czosnku obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni z każdej strony ( około 3 minuty ), aż się zrumieni. Następnie usunąć gałązki rozmarynu, a stek zawinąć w folię aluminiową. Teraz w rozgrzanej przez 5 minut frytkownicy beztłuszczowej piec stek przez 10 minut w 180°C, aż do uzyskania jasnoróżowego koloru w środku ( krwisty lub bardziej wysmażony oczymamy dozując czas smażenia ). Mięsu po wyjęciu z frytkownicy pozwolić przez 2 minuty odpocząć i doprawić solą przed podaniem.
Rumsztyk wołowy - stek w ziołowej marynacie
Później usunąć gałązki rozmarynu, zawinąć w folię aluminiową i piec w frytkownicy beztłuszczowej, aż do uzyskania jasnoróżowego koloru w środku.
Rumsztyk wołowy - stek w ziołowej marynacie
Następnie wraz z gałązkami rozmarynu i czosnku obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni z każdej strony, aż się zrumieni.
Rumsztyk wołowy - stek w ziołowej marynacie
Rumsztyk koniecznie wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrał temperatury pokojowej i przygotowaną marynatę wmasować w mięso.