Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Chłodnik truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczny i zdrowy deser złożony ze zmiksowanych truskawek, serka waniliowego i odrobiny czekolady. Świetny zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych.

Chłodnik truskawkowy

Składniki:

Chłodnik truskawkowy

 

  • około 60 dag truskawek
  • 3 łyżeczki miodu
  • spora szczypta imbiru
  • 1/2 szklanki wody
  • pół laski wanilii
  • serek homogenizowany o smaku waniliowym (ale może też być np. kokosowy)
  • wiórki z czekolady

Sposób przygotowania:

Chłodnik truskawkowy
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Kilka ładnych zostawić do dekoracji. Resztę pokroić na mniejsze kawałki. Dodać miód, ziarna z wydrążonej połówki laski wanilii, imbir oraz wodę. Całość zmiksować i wstawić na godzinę do lodówki.

Tuż przed podaniem chłodnik przelać do małych miseczek. Każdą porcję ozdobić plasterkami truskawek, kleksem serka i posypać wiórkami z czekolady. Podawać od razu. 

Tagi:

czekolada