Sposób przygotowania:
Chłodnik wiosenny
Jajka gotujemy na twardo i zostawiamy do ostygniecia. Botwinke płuczemy i kroimy na paski (okolo 2-3 cm). Buraczki przy botwince obieramy i kroimy w małe kosteczki. Gotujemy z mala iloscia wody (około pol szklanki) po okolo 10 min dodajemy pol luzeczki kwasku cytrynowego.
Rzodkiewkę, ogorki i koperek pluczemy. Ogórki i rzodkiewke kroikmy w kostki około 1 cm a koperek drobno siekamy ( wystarcza dwie spore szczypty posiekanego koperku).
Jak gotowana botwinka wystygnie wlewamy ja do duzego naczycia (np garnka) dodajemy maślanke , jogurt, ogorki, rzodkiewke, pokrojone drobno jajka i koperek. Dodajemy 1 ząbek czosnku wycisniety przez praskę.
Do smaku dodajemy sól i pieprz.
Mozna zamiast czosnku dodac szczypiorek, a jogurt i maślankę pozamieniać na kefir i smietanę.
Rzodkiewkę, ogorki i koperek pluczemy. Ogórki i rzodkiewke kroikmy w kostki około 1 cm a koperek drobno siekamy ( wystarcza dwie spore szczypty posiekanego koperku).
Jak gotowana botwinka wystygnie wlewamy ja do duzego naczycia (np garnka) dodajemy maślanke , jogurt, ogorki, rzodkiewke, pokrojone drobno jajka i koperek. Dodajemy 1 ząbek czosnku wycisniety przez praskę.
Do smaku dodajemy sól i pieprz.
Mozna zamiast czosnku dodac szczypiorek, a jogurt i maślankę pozamieniać na kefir i smietanę.