iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 634]

Klopsiki w kapuścianej polewce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na zupę mam od babci, która często gotowała nam zupy na kwasie z kapusty. Jest to ostra polewka i bardzo aromatyczna.

Klopsiki w kapuścianej polewce

Składniki:

Klopsiki w kapuścianej polewce

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek kopru,
  • pęczek pietruszki,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1/2 szklanki śmietany 30%,
  • 2 szklanki soku z kapusty, 2 marchewki,
  • łyżka majeranku,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • szczypior do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Klopsiki w kapuścianej polewce

ETAP 1:

W garnku należy zagotować 2 litry wody, dodajemy do niej: ziele angielskie, listki laurowe, natkę pietruszki i natkę kopru oraz marchewkę w kosteczce. Gotujemy wszystko 30 minut.

Wyrabiamy mięso ze startą cebulą oraz czosnkiem, solimy. Wyrabiamy średnie pulpety i wrzucamy do wywaru, gotujemy ok. 20 minut. Następnie wlewamy śmietanę, sok z kapusty, doprawiamy majerankiem, gotujemy kilka minut.

Podajemy na głębokim talerzu zupę z pulpetem oraz marchewką.