Sposób przygotowania:
Chłodnik z botwinką
Botwinkę umyć i drobno pokroić( buraczki utrzeć na grubej tarce jarzynowej ) .Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim botwinkę przez 5 minut mieszając .Zalać wodą i gotować 15 minut na małym gazie. Ostudzić .
Na grubej tarce jarzynowej utrzeć rzodkiewki, ogórki ( ze ściętymi końcami , nie obranymi ) .Pokroić drobno szczypiorek i koper.
Ugotować na twardo jajka, ostudzić , obrać , pokroić w ósemki.
Wymieszać śmietanę , jogurt, ugotowaną botwinkę ( razem z wodą w której się gotowała ), szczypior, koper, rzodkiewkę i ogórki. Doprawić solą , pieprzem, cukrem , barszczem czerwonym w proszku .
Wstawić do lodówki i mocno schłodzić .
Podawać w miseczkach wkładając do nich kawałki jajek . Osobno podać ugotowane okraszone smażoną wędzonką i posypane koprem ziemniaki gorące ziemniaczki.
Na grubej tarce jarzynowej utrzeć rzodkiewki, ogórki ( ze ściętymi końcami , nie obranymi ) .Pokroić drobno szczypiorek i koper.
Ugotować na twardo jajka, ostudzić , obrać , pokroić w ósemki.
Wymieszać śmietanę , jogurt, ugotowaną botwinkę ( razem z wodą w której się gotowała ), szczypior, koper, rzodkiewkę i ogórki. Doprawić solą , pieprzem, cukrem , barszczem czerwonym w proszku .
Wstawić do lodówki i mocno schłodzić .
Podawać w miseczkach wkładając do nich kawałki jajek . Osobno podać ugotowane okraszone smażoną wędzonką i posypane koprem ziemniaki gorące ziemniaczki.
msewka